Belysning på badeværelser

Nye regler: Belysning på badeværelser

Vi holder os altid opdateret inden for LED-teknologien og de branchestandarder, der løbende bliver skærpet i forhold til f.eks. installationskrav. I denne uges blogindlæg vil vi gøre dig klogere på de nye regler om belysning på badeværelser. Det er noget, du skal være opmærksom på, når du installerer elektrisk materiel med hensyn til ydre påvirkninger.

Hvornår træder de nye regler i kraft?

De nye regler bygger på den danske standard DS/HD 60364-7-701:2007 om krav til særlige installationer eller områder med bad og bruser. Denne nye bekendtgørelse vil afløse stærkstrømbekendtgørelsen.

Selve overgangsperioden var gældende frem til 1. juli 2019, hvor du fik mulighed for at arbejde efter installations- eller stærkstrømsstandarden.

Det er vigtigt at notere, at overgangsperioden reelt sluttede 1. juli sidste år. En god huskeregel er at du skal følge de nye regler ved ny installation – dog vil der være undtagelser:

Igangværende projekter må gerne færdiggøres efter de regler, der har været gældende hidtil, frem til 30. juni 2020, hvis projektet er opstartet før 1. juli 2019.

Ved installationer som er påbegyndt inden 1. juli sidste år, kan disse projekter udføres efter stærkstrømsbekendtgørelsens afsnit 6, også frem til 30. juni 2020.

Er der tale om meget større byggerier, kan du søge dispensation hos Sikkerhedsstyrelsen til at færdiggøre diverse installationer efter stærkstrømsstandarden senere end 30. juni 2020.

Kapslingsbetegnelser du skal være opmærksom på

IP/kapslingsbetegnelsen består af en tocifret talkombination, som er et udtryk for graden af beskyttelse i forhold til vand, støv m.m. Jo højere tallet er, jo mere støv og vandtæt er armaturet. Når du vælger at installere elektrisk materiel på badeværelser, skal du være sikker på opdeling af område, som har betydning for ip-klassificeringen.

Det elektriske materielle som er inkluderet SELV-udstyr, kræver et minimum:

*Tabel fra Sikkerhedsstyrelsen

I område 0 må du kun foretage installation med strømforbrugende materiel, når selve materiellet overholder relevante standarder og er egnet til anvendelse på området, er fastmonteret samt permanent forbundet og er beskyttet ved SELV via mærkespænding, der ikke overstiger 12 V a.c. eller 30 V d.c.

I område 1 må kun anvendes når fastmontering og permanent forbundne materiel. Det vil være tilfældet når eksempelvis boblebad, brusepumper, vand- samt håndklædevarmere og armaturer skal installeres i et givent projekt. Vaskemaskiner må ikke installeres i område 1, uanset om vi taler om tilslutning eller fast tilslutning med stikpropper.

Hvor skal jeg placere udstyr i rum, der indeholder badefaciliteter eller bruser?

Følgende giver dig et overblik over, hvor du, ud fra bekendtgørelsen, må placere materiel og udstyr på badeværelser:

*Tabel fra Sikkerhedsstyrelsen

Særlige forhold

Når du installerer spabade
Når vi snakker om spabade med en aftagelig front, hvor der er fuget tæt op langs væggen, vil denne front kategoriseres som en skillevæg. Ensbetydende med at området under spaen vurderes til at under område 1.

Gulvvarmesystemer
Ved installation af systemer til gulvvarme er kravet, at du skal vælge installation med elektriske varmekabler eller tynde fleksible varmeelementer. De skal naturligvis være i overensstemmelse med produktstandarden, når de enten har metalkappe, kapsling eller et finmasket metalnet, som skal tilsluttes beskyttelseslederen. Dog er dette ikke tilfældet, når du vælger at bruge SELV til systemet.

Der kan opstå galvaniske korrosion, når PE-leder af kobber bliver sammensat med finmasket metalnet, og det er naturligvis noget du skal være yderst opmærksom på. Vi opfordrer til at forsegle samlingen og være sikker på at ingen luft kan trænge ind.

Mekanisk beskyttelse
Udligningsforbindelsen skal dimensioneres med et tværsnitareal på minimum 2,5 mm2 Cu. Ved mekanisk beskadigelse skal snittet være på 4 mm2 C eller 16 mm2 – uanset om du vælger at mekanisk beskytte materiellet eller ej.

Som følge af den nye lovgivning for installation af elektrisk udstyr på badeværelser, kan vi anbefale at bruge den nye og innovative NS17 i ​​badeværelset, som naturligvis overholder de nye regler.

Forrige
Forrige

5 måder at oplyse et rum med lavt til loftet

Næste
Næste

Frisørbelysning