Guide: Sådan sikrer du en stabil lysfarve

LED-belysning erstatter i stigende grad alternative lyskilder som halogenpærer og traditionelle lysstofrør. Men hvilke standarder bør du være opmærksom på, hvis du beskæftiger dig med LED? Læs med i denne uges blog og få svaret.

I løbet af de seneste år er LED-belysning blevet mere og mere populær grundet lysdiodernes lange levetid samt lave strømforbrug. Der er desuden nærmest ingen vedligeholdelse forbundet med LED sammenlignet med traditionelle belysningskilder, og så er farvegengivelsen typisk højere for LED-armaturer. Alt dette bidrager til, at danskerne i stigende grad foretrækker LED.

Der findes dog adskillige standarder og regler inden for LED-teknologien, som kan være nyttige at undersøge, inden du eksempelvis vælger at udskifte lysstofrørene eller halogenpærerne. Disse standarder fortæller hver især om alt fra levetid til energieffektivitet, og der kommer løbende flere til i takt med LED-belysningens fremgang på markedet. I denne blog fokuserer vi udelukkende på standarder inden for farvestabilitet.

Farvestabilitet

Beskæftiger du dig med LED-belysning, er det altafgørende at kende til de forskellige standarder og overveje hvilke, der er væsentlige i den givne situation. En af disse standarder er MacAdam Colour Steps, der også kendes under navnet Standard Deviation of Colour Matching (SDCM). MacAdam angiver lyskildens farvestabilitet ved at måle udsving i farvetemperaturen på en skala fra 1-10. Jo mindre MacAdam-ellipsen er, desto sværere er det for det menneskelige øje at skelne farvetemperaturerne fra hinanden. Farvetemperaturen måles i Kelvin (K). Er Kelvin-værdien høj, vil man opleve et koldt og blåligt lys, hvorimod lyset ved en lav Kelvin-værdi er varmere og mere gult eller orange.

Værd at vide om de forskellige MacAdam-værdier

Hvis flere lyskilder placeres side om side, er det væsentligt at fokusere på lyskildernes MacAdam-værdi. Ved en høj SDCM vil lysfarven nemlig variere, hvorfor det i nogle tilfælde kan være af betydning at gå efter lyskilder med en lav MacAdam-værdi.

1 er den bedst mulige værdi, der kan opnås, når vi taler om MacAdam Colour Steps. En glødepære har typisk en MacAdam på 1, hvorimod LED-armaturer maksimalt kan opnå en MacAdam-værdi på 2. LED-lyskilder med 2-3 SDCM er altså så stabile i lysfarven, som overhovedet muligt inden for LED-belysning. Ved en MacAdam på 2-3 er det derfor svært, hvis ikke umuligt, at se forskel på lysfarven.

På hospitaler og operationsstuer er der behov for optimale forhold, hvad angår farvetemperatur og farvegenkendelse. Dette gælder ligeledes for museer, gallerier, hoteller, butikker m.m., hvorfor det er altafgørende, at de lyskilder der installeres her har en lav SDCM.

Kommer man højere op på MacAdam-skalaen, begynder udsvingene at blive større, hvilket dog i nogle situationer ikke er af betydning. Indendørs er der eksempelvis højere krav til en lav SDCM end udendørs. Indendørs anbefales det, at MacAdam-værdien ikke er højere end 3, mens en MacAdam på 5 kan være mere end tilstrækkeligt til udendørsbrug.

Hvad betyder MacAdam, når der tales om belysning?

Et LED-moduls lysfarvekvalitet, også kaldet kromaticitet, er et mål for spredningen af lysfarven. Lysfarvens spredning angives i MacAdam og afvigelser i farven angives i MacAdam-ellipser SDCM (Standard Deviation of Color Matching) i henhold til CIE 1964 standarden. Lysfarvekvalitetet eller kromaticiteten gradueres via MacAdam-systemet på en skala fra 1-10 – hvor 1 er den bedste kromaticitet eller lysfarvekvalitet man kan opnå.

Det kan være svært at se forskel/afvigelser på farverne mellem 1 og 3 på MacAdam-skalaen. Kommer man derimod højere op i skalaen bliver afvigelserne i farverne mere tydelige alt afhængig af hvilket miljø belysningen beskues og bedømmes i. Står man og skal vurdere lysfarvekvaliteten fra en wall-washer eller et spotlight op imod en hvid væg, vil man opleve at det kræver en lav MacAdam værdi. Indendørsbelysning eller indendørsapplikationer har under normale omstændigheder et MacAdam krav på maksimum 3 SDCM, hvorimod udendørs belysning oftest kan nøjes med 5 SDCM grundet omgivelserne.

Er lyskvaliteten overhoved vigtig?

Har du en oplevelse af at en given genstand du beskuer afviger i farven fra hvordan selv samme genstand ville opleves i en anden belysning, så skyldes det muligvis at lyskvaliteten i LED-modulet er for dårlig. MacAdam-værdien skal derfor være lavere end den givende værdi. Er lyskvaliteten overhoved vigtig? Svaret ligger lidt i ordet lyskvalitet – det er et valg imellem god eller dårlig belysning. Står du eksempelvis og skal udskifte spotlights, så står du med valget om hvor god den nye belysning skal være. Lys er vigtigt for at kunne se i mørket, lyskvaliteten er vigtigt for at kunne se alting korrekt i mørket. Stil dig selv spørgsmål såsom: Vil du opleve den hvide væg hvid og den grønne agurk grøn? Er det udendørs- eller indendørsbelysning der skal opsættes eller udskiftes? Hvordan ser omgivelserne ud? Vælg derefter et LED-modul med en MacAdam-værdi der passer præcist til hvad dit projekt har behov for.

Hvad skyldes forskellen i farvestabiliteten?

At nogle lyskilder udsender en mere ustabil lysfarve end andre kan skyldes flere ting. Først og fremmest har både konstruktionen samt kvaliteten af de materialer, der er blevet brugt til konstruktionen stor betydning for den endelige kvalitet af produktet og derved også for, hvor stabil lysfarven bliver. Derudover påvirkes lysfarven af LED-armaturets omgivelser. Monteres armaturet eksempelvis udendørs, udsættes det for al slags vind og vejr, hvilket kan være medvirkende til at reducere farvestabiliteten på sigt. Ligeledes kan miljøer med meget høje temperaturer påvirke armaturets lysfarve.

Vil du vide mere?

Har du stadig ikke helt styr på, hvilken MacAdam-værdi du bør gå efter, eller om MacAdam overhovedet er relevant for dit projekt? Så kontakt os i dag. Vores LED-eksperter sidder klar til at hjælpe dig.

Forrige
Forrige

LED-belysning til storcentre

Næste
Næste

Guide: Den rette belysning til åbne kontorer