FAQ: LED-termer du bør kende til

At anskaffe sig ny belysning kan være mere kompliceret end som så. Har du eksempelvis styr på alle de lystekniske begreber, der står i databladet eller på indpakningen? Nej? Så er du ikke alene! I denne uges blogindlæg ser vi derfor nærmere på en række af disse begreber. Hvad betyder candela? Og er CRI vigtigt for mig? Vi bliver jævnligt spurgt om betydningen på de lystekniske begreber, vi har stående i vores datablade, så nu har vi valgt at samle det hele til én stor FAQ for at komme tvivlen til livs.

Lumen (lm)

Lumen betyder lysstrøm og måler, hvor meget lys der kommer ud af en lyskilde. Det vil med andre ord sige, at jo højere lumenværdien er, desto mere lys afgiver lyskilden.

Skal du bruge LED-moduler i hjemmet, bør du derfor være opmærksom på ikke at vælge armaturer med for høj lumenværdi. Et eksempel kunne være vores indbygningsspot NS14, som udsender 420lm.

Skal du derimod lyse en hel lagerhal op, bør du anskaffe et armatur med en høj lumenydelse. Det kunne eksempelvis være vores kraftige LED-armatur NS91, som udsender helt op til 250.000lm.

Watt (W)

Watt er det lystekniske begreb for strømforbrug, hvilket vil sige, at jo højere watt-værdien er, desto højere er strømforbruget.

Når man udskifter sin traditionelle belysning med LED, kan man nemt begå den fejl at lede efter en LED-pærer med samme strømforbrug som den halogenpærer, man eksempelvis har i forvejen. Watt fortæller dog udelukkende om strømforbruget og ikke om selve energieffektiviteten.

Eksempelvis svarer vores 7W LED-downlight NS14 til en halogenpære med 50W.

Lumen pr. Watt (lm/W eller LPW)

For at måle energieffektiviteten skal man altså hverken se på lumen eller Watt isoleret set. Man skal derimod se på begrebet lumen pr. Watt, som måles ved at dividere lumenydelsen med antallet af Watt, som det givne armatur forbruger. En høj lm/W er altså lig med en energieffektiv lyskilde.

Vores mest energieffektive armatur er vores LED-rør OS0029. Med en lumenydelse på 2.850lm og et strømforbrug på 15W har armaturet altså en energieffektivitet på 190 lm/W. Til sammenligning udsender en glødepære 10 lm/W.

Kelvin (K)

Kelvin-skalaen måler lyskildens farvetemperatur på en skala fra 1.000 til 10.000 K. Varmt lys, som eksempelvis lyset fra et stearinlys, har en lav Kelvin-værdi på 1.200 K, hvorimod koldt lys, som eksempelvis en skyfri blå himmel, har en høj Kelvin-værdi på 10.000 K.

Kelvin-værdien er derfor vigtig for den stemning du gerne vil skabe. Skal du eksempelvis belyse en restaurant med et hyggeligt og intimt lys, bør du med fordel gå efter armaturer med en lav Kelvin-værdi. Skal du derimod belyse et museum, hvor lyset skal være så realistisk som muligt, bør du vælge et armaturer med 5.000 K.

Langt de fleste af vores produkter kan bestilles med den Kelvin-værdi, der passer dig. Eksempelvis fås vores LED-panel NS60 med enten 3.000, 4.000 eller 5.000 K.

Farvegengivelse (CRI)

Er du derimod interesseret i, hvor godt farverne gengives, bør du holde øje med armaturets CRI. CRI angiver, hvordan lyskilden gengiver farver i et rum på en skala fra 0 til 100.

Hvis det drejer sig om indendørs belysning, er der et minimumskrav på CRI80. Til udendørsbrug kan mindre sagtens være tilstrækkeligt. Skal belysningen derimod bruges på en operationsstue eller i et restaurationskøkken, bør man anvende lyskilder med CRI90+.

Med de fleste af vores produkter er det muligt at tilvælge en højere farvegengivelse. Et eksempel på et af vores armaturer med den højeste farvegengivelse er vores skinnespot NS70 med CRI90+.

MacAdam (SDCM)

MacAdam angiver et armaturs farvestabilitet på en skala fra 1 til 10, hvor 1 er den ønskede værdi. En høj MacAdam er derfor lig med et urent lys, hvorimod du med en lav MacAdam på 2 eller 3 ikke vil kunne se en betydelig forskel i lysfarven.

De fleste af vores produkter har en MacAdam på 3, og flere af disse kan opgraderes til en MacAdam på 2. Det kunne eksempelvis være vores aflange LED-spot NS22.

Candela (cd)

Candela beskriver armaturets lysstyrke i en bestemt retning og bruges eksempelvis til at udregne lumenydelsen. Du vil dog sjældent have behov for at undersøge candela nærmere.

Lux (lx)

Lux-værdien angiver, hvor meget lys der rammer en given flade. Med andre ord afhænger lux-værdien af lokalet samt de ting der er placeret i rummet. I Danmark er der et minimumskrav på 500 lx på kontorer, og især i Europa er der regler for lux-værdien.

Hvad kan vi hjælpe med?

Har du yderligere spørgsmål til lystekniske begreber, eller er der noget, vi skal uddybe? Så kontakt os med det samme! Vores LED-eksperter sidder klar til at hjælpe dig.

Forrige
Forrige

Hvorfor vælge DALI lysdæmp?

Næste
Næste

Guide: LED-belysning til lufthavne