Lysstyring

Lysstyring henviser til belysningssystemer, der kan styre og overvåge forskellige aspekter af belysningen i et hjem eller på en arbejdsplads. At have optimal kontrol over din belysning er vigtig for enhver virksomhed. Uanset om du forsøger at fremhæve specifikke produkter eller skabe den perfekte stemning for dine kunder eller medarbejdere.

Hos Lumega har vi specialiseret os i at yde ekspertrådgivning om valg af de rigtige belysningsarmaturer med den lysstyring, som passer bedst til bygningen og medarbejderne. Alt efter hvilken lysstyring der vælges vil energibesparelsen blive bemærkelsesværdig høj. Dette kan ikke alene bruges til ESG-nøgletal i grønt regnskab, men også til en komplet overvågning af aktivitet i alle rum samt energirapporter for månedsvis eller kvartalsvise perioder.

Smarte lysstyringssystemer

En populær løsning, er de smarte lyssyringssystemer, der virker sammen med smartphone-apps og andre tilsluttede enheder. De indbygget funktioner kan benyttes til eksempelvis at dæmpe lyset, indstille tidsplaner og optimere energieffektiviteten.

Lumega har samarbejde med flere anerkendte virksomheder alt efter hvilke funktioner, der ønskes af belysningsanlægget.

Casambi Smart lighting

Casambi er et kendt brand, som går i hånd med de flestes behov. Vi kan indbygge modulet i stort set alle vores armaturer. Med dette modul bliver belysningen meget intelligent. Scenarier kan sættes, lysfarve kan ændres som døgnrytme, hvis armaturet tillader dette. Ellers findes der et hav af ekstra komponenter som f.eks. sensorer, dagslysregulering, trådløse tryk og meget mere. APPen kan anvendes af mange brugere fra virksomheden. Programmering kan være kompliceret, men dette kan Lumega supportere med ellers har Casambi en glimrende support linje.

Plejd Smart Home og restauranter

Plejd indgik i 2023 en distributionsaftale med Lumega. Her er der tale om formentlig verdens hurtigste og simpleste programmering. De er udviklet til privatmarkedet og således kan alle programmere enhederne let i APPen. Plejd tilbyder lysdæmp, on/off relæer og så kan APPen sætte en masse scenarier op inkl. brugere. Denne løsning har ikke mulighed for f.eks. døgnrytmebelysning. Lumega kan indbygge denne enhed i de fleste af vores belysningsarmaturer.

EasyAir med Dagslysstyring

Signify EasyAir kommer med dagslyssensor og programmeres forholdsvis let med APPen. Signify har OEM aftaler med forskellige belysningsvirksomheder. Derfor kan du bl.a. se denne type sensor under andre navne. Det er imidlertid samme type sensor, men bare under anden branding. Såfremt du som elinstallatør bruger en sensor med indbygget dagslyssensor er EasyAir mange gange det samme. Med denne løsning fås både dagslysregistrering, bevægelsesregistrering, Fuga materiel og ikke mindst muligheden for at opdele belysningen i zoner. Fordelen ved at have en dagslyssensor indbygget i hvert belysningsarmatur er selvfølgelig der kun skal anvendes spænding og ingen styreledninger. Der skal endvidere ikke indkøbes eksterne dagslyssensorer. I det store billede er økonomien bedre ved sådanne løsninger fremfor de eksterne sensorer.

Udover de nævnte har Lumega en række andre samarbejdspartnere, som har hver deres fordele. Om der er tale yderst intelligent belysning, som kan følge sollysets døgnrytme, med variation hver dag, eller det er simpel lysstyring, der alene sørger for den optimale komfort og højeste energibesparelse – Vil Lumega kunne guide i den rette retning.

Simpel lysstyring

Simpel lysstyring er belysningsarmaturer bestykket med sensor teknologier hvis funktion står alene. Det betyder at disse styringsenheder enten snakker sammen eller står helt alene. Disse simple lysstyringssystemer er billigere end de mere komplicerede, som kobles op på APPs eller IoT teknologi.

MESH perfekt til Trappeopgange

Hytronik er kendt for sin stabile drift i mange forskellige versioner af sensorteknologier. Lumega er i tæt samarbejde med Hytronik om både sensorer til simple lysstyringsløsninger og mere komplicerede løsninger. Lumega anvender blandt andet dette modul til vores populære trappebelysningsarmaturer. Her kan der bruges MESH og med Bluetooth kommunikationer. Det sikre let programmering og korridorfunktion er en simpel funktion, at implementere. Systemet køres simpelt ind med en App og mass commissioning sikre en fænomenal tidsbesparelse.

Økonomisk trådløs sensor

Merrytek er den mest cost-effective sensor løsning, når der er tale om belysningsarmaturer til trapper og gangarealer. Her fås en stabil sensor med RF funktion, så belysningsarmaturerne kan snakke sammen. Kommer der bevægelse på en etage, vil de andre belysningsarmaturer også tænde på fuld styrke. Når der ikke er bevægelse mere vil lyset gå ned i styrke og senere slukke helt. Der er mange funktioner på denne type sensor som programmeres med en fjernbetjening.

LON Teknologi

LON er et åbent system som køre lokalt under ISO/IEC 14908. Flere større kontorbygninger køre dette system. Udfordringen med systemet er reservedele bliver vanskeligere at indkøbe. Det betyder mange driftsledere og teknisk ansvarlige søger alternativer. LON teknologien bruges i bygninger til at styre de fleste enheder. Det betyder også ventilation ofte køre henover dette styringssystem, ligeså vel er belysningen en del af denne styringsmetode.

Udfasning af LON teknologi spås at komme indenfor den nærmeste årrække. DALI er stadig det mest nærtliggende at overgå til. Med udskiftning til belysningarmaturer bestykket med en DALI driver, kommer der om end andre mere omkostningsfulde processer. Der findes i øjeblikket ikke en stabil konvertering for LON teknologien til DALI.

Hos Lumega mener vi LON teknologien bør udskiftes løbende. Det kan enten være en komplet udskiftning til f.eks. KNX eller DALI, men den mindst omkostningstunge vil være MESH netværk. Alt belysning vil kunne køre med trådløs kommunikation, hvorefter data føres direkte til den trådløse IoT enhed. Lumega vil være behjælpelig med en komplet overgang fra LON teknologi til moderne lysstyring der kan kobles ind på det eksisterende LON system.

DALI teknologi

Teknologien er den mest udbredte og foregår ikke trådløst. DALI teknologien omtales således kun som smart lighting, såfremt der kobles moduler til DALI driveren. DALI drivere indbygges som oftest i armaturhuset og fungere ved adressering. Før i tiden blev der anvendt 0-10V lysdæmpning. Denne styringsmulighed åbnede døren for at lysdæmpe belysningen i zoner, men ved separat el-installation. Det smarte ved DALI blev adresseringsmuligheden, således skulle el-installationen ikke opdeles og kunne samles enkelt til hver enkelt enhed. Efterfølgende kan elinstallatøren eller programmøren adresserer hver enkelt belysningsarmatur og sammensætte forskellige zoner efter behov.

DALI fås i flere versioner alt efter de ønskede funktioner. Noget af det vigtigste er DALI driveren, som der anvendes i projektet, er registreret i registret. Godkendte DALI drivere kendes simpelt ved dets DALI logo. Logoet er ensbetydende med driveren kan snakke sammen med alle andre typer komponenter, som måtte have fået samme godkendelse. Ved programmering ses der sjældent udfordringer, hvor billige no-name drivere kan give udfordringer. Lumega anvender altid de mest anerkendte DALI drivere, som alle er godkendt og fremstår med det registrerede DALI logo.

Hvorfor Lumega

  • Lumega har etableret et partnerskab med de de største producenter i verden af lysstyring. Aftalerne er både som OEM og direkte køb. Det åbner op for fantastiske muligheder.

  • Hos Lumega ønsker vi at leve op til vores vision om at være nærværende og yde en fantastisk service. Derfor sætter det krav til os som supporter af lysstyring. Vi yder både projektering af lysstyring og køre ud on-site, for at hjælpe jeres montører. Dette sikre en rigtig god endelig installation.

  • Fra 2024 har Lumega igen åbnet for vores vidensbank. Den har stået stille i tre år, men vi har fundet det yderst relevant, at åbne op for vores kursus del. Sidder du allerede nu med interesse i at sende nogle af montører på et kursus, så kontakt os endelig for en nærmere dialog. Kursus kataloget kommer ud senere på året.

Case story

Lumega har stået for mange belysningsleverancer med forskellige typer lysstyring. Beckhoff er blandt de mere komplicerede projekter, vi har udført. Her skulle der være fokus på RGBWW. Altså rød, grøn, blå, varm hvid og kold hvid. Dette er blandt de mest komplicerede kombinationer indenfor belysningsområdet smart lighting. Her blev der anvendt DALI V2 DT8 i kombination med anden avanceret hardware og software.

Lumega kan hjælpe jer med lysstyring

Kontakt os og lad os drøfte, hvordan vi kan hjælpe jer med at skabe den perfekte lysstyring til jeres virksomhed. Hvis du er interesseret i at få et tilbud, skal du blot kontakte os, og vi vender tilbage til dig hurtigst muligt.

Forrige
Forrige

EN Standarder

Næste
Næste

Udfasning af lysstofrør