Hvad er farvegengivelse?

En verden af lys: Hvad er farvegengivelse?

Denne artikel er den anden i en serie af to artikler, som fokuserer på den fascinerende verden bag videnskaben om lys. Denne artikel giver dig et indblik i, hvordan man kan måle farvegengivelse ved brug af CRI, Ra eller CQS. Hvis du vil vide mere om, hvad der gemmer sig bag disse forkortelser, så kan du med fordel læse videre!

Når man skal foretage målinger af lys i forhold til farvegengivelse, så er der flere forskellige metoder, man kan benytte sig af. Du tænker måske, at farvegengivelse ikke er så vigtig at overveje, men farvegengivelse har faktisk en enorm indflydelse på, hvordan ting gengives i bestemte omgivelser. Lad os nu se nærmere på tre forskellige typer af målemetoder i forbindelse med farvegengivelse.

CRI, Ra og CQS

CRI står for color rendering index og kan defineres som et kvantitativ mål for en lyskildes evne til at gengive forskellige objekter sammenlignet med naturligt lys. CRI beskrives i procent, og des tættere lyskildens CRI er på 100 %, des bedre er lyskilden til at gengive objekter på en naturtro måde. I gennemsnit anses en lyskilde med en CRI på over 80 % for at have en god evne til at gengive farver.

Hvad er forskellen på CRI og Ra? Kort fortalt er forskellen mellem CRI og Ra, at i Ra indekset er en måling baseret på de 8 standardiserede farver, mens CRI yderligere inkluderer 6 farver i målingen. Derfor er CRI en mere detaljeret form for måling. Nedenfor kan du se Ra indekset.

Det er dog vigtigt at bemærke, at CRI efterhånden er ved at blive en lidt ældre målemetode til at karakterisere en lyskilde. Der opstår derfor løbende nye målemetoder, som udfordrer den lidt ældre CRI målemetode. En af de nye målemetoder, som særligt er værd at nævne, er CQS, color quality scale, som er en modificeret form af CRI metoden. CQS kan løse nogle af de problemer, som kan opstå, når man anvender CRI metoden, og derfor bliver CQS metoden også i højere og højere grad brugt af professionelle. CQS er særlig god til at måle LED lyskilder, fordi hverken CRI eller Ra indekset fungerer optimalt som målemetoder til LED. Derfor kan CQS med fordel bruges som supplement til CRI og Ra metoden. CQS er ikke blevet godkendt som standard endnu, men CQS er et godt bud på den standard, der kommer til at præge måling af LED i den nærmeste fremtid.

Nedenstående billede viser eksempler på forskellige CRI og CQS for forskellige lyskilder brugt i hjemmet, butikker og kontorer med videre. For eksempel kan man se, at en LED lyskilde med varmt og hvidt lys, som oftest bruges til restaurant – og cafebelysning, har en CRI på 81 %, hvilket gør denne lyskilde god til at gengive farver. På den anden side kan man også se, at neonlys med koldt og hvidt lys kun har farvegengivelsesevne på 63 % ifølge CRI indekset, og dette gør denne lyskilde dårligere til at gengive objekter set i forhold til naturligt lys.

Hvis du vil vide mere om CRI, Ra eller CQS, er du velkommen til at kontakte os hos Lumega. Vi kan også rådgive dig i forhold til, hvordan LED kan give dig den optimale belysningsløsning, og vi kan hjælpe dig med at finde en omkostningsminimerende og energieffektiv LED løsning, som passer perfekt til dine behov.

Forrige
Forrige

Brug ESCO modellen til ny belysning

Næste
Næste

Guide til belysning af udendørsarealer